Wielki sukces wizyty Prof. Hervé Thisa w Warszawie, twórcy gastronomii molekularnej, 22 i 23 lutego 2016 r.

Prawdziwy „kuchenny naukowiec”, Hervé This jest z wykształcenia fizykiem i chemikiem pracującym w INRA (Państwowy Instytut Badań Agronomicznych). Kieruje Międzynarodowym Centrum Gastronomii Molekularnej AgroParis Tech-Inra i jest dyrektorem naukowym Fundacji „Nauka i Kultura Żywieniowa” Francuskiej Akademii Nauk.

Hervé This stworzył wraz Nicholasem Kurti w 1988 r. nową dyscyplinę naukową: „gastronomię molekularną”, którą zdefiniował jako „naukę kuchni”. Z tej dyscypliny naukowej wynikły różnorakie zastosowania jak „kuchnia molekularna” i „kuchnia nuta do nuty”.Hervé This, naukowiec i miłośnik kuchni, jest również autorem licznych prac poświęconych związkom nauki z gastronomią.

Instytut Francuski w Polsce i Ambasada Francji zorganizowały wiele wydarzeń kulinarnych i naukowych z okazji jego pobytu w Warszawie, we współpracy z Centrum Nauk Biologiczno Chemicznych UW, SGGW, Centrum „Smak Kariery” szkolącego kucharzy, Carrefour i Sofitel Warsaw Victoria.

Dwie naukowe konferencje na temat „gastronomia molekularna i jej zastosowania: kuchnia molekularna i kuchnia nuta do nuty”, połączone z pokazami, zostały zorganizowane w Centrum Nauk Biologiczno Chemicznych UW przed publicznością złożoną z ponad 300 studentów

Zostały zorganizowane trzy pokazy kulinarne. Polscy i francuscy biznesmeni uczestniczyli wkolacji zrobionej wg. zasad kuchni molekularnej i komentowanej przez autora w lokalu „Brasserie Moderne” w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Kolacja została przygotowana przez naczelnego szefa kuchni hotelu, Macieja Majewskiego, we współpracy z profesorem Thisem, który przedstawił technikę przygotowania każdego dania przed publicznością złożoną z pięćdziesięciu gości.

Około stu osób, głównie przedstawicieli branży gastronomicznej, hotelarskiej i mediów wzięło udział w wykładzie Profesora Thisa, po którym odbyły się warsztaty kuchni molekularnej i „nuta do nuty” z udziałem szefa kuchni Davida Gaboriaud, zorganizowane przez Carrefour Polska i centrum „Smak Kariery”.

Pan Pierre Buhler, ambasador Francji w Polsce, z okazji wizyty Profesora Thisa w Polsce zorganizował w rezydencji obiad, na który zostali zaproszeni warszawscy szefowie kuchni uczestniczący w przedsięwzięciu „Goût de France/Good France” 2016.

Galeria zdjęć:


Sponsorzy:
           

Przydatne strony