Co dają studia, a także staże we Francji?

Co dają studia, a także staże we Francji? Czy warto i jak wykorzystać takie możliwości?
W ramach France Alumni Pologne przygotowaliśmy cykl krótkich filmów, w których pokażemy, że każdy może skorzystać z takiego wyjazdu.
Poznajcie historie kilku absolwentów. Oni już skorzystali i zdobyli doświadczenie. Może i Wy wybierzecie się na studia lub staż we Francji?






Staż we Francji, poznawanie francuskiej kuchni i nauka języka francuskiego - to według Patryka Burnickiego, szefa kuchni w warszawskiej restauracji U Fukiera, sprawdzony przepis na dobry start w branży gastronomicznej i zawodzie kucharza. Smacznego oglądania! 



Dr inż. Michał Lipian skorzystał z wielu możliwości. Dla niego wyjazd do Francji to nie tylko studia, ale również dalszy rozwój naukowy. Podwójny dyplom polsko-francuski, stypendium rządu francuskiego, doktorat "cotutelle" i stypendium Eiffel. Dlaczego dokonał takich wyborów? Jak z tego skorzystał? Przekonajcie się sami! Zapraszamy do obejrzenia filmu.



Historia mec. Joanny Karkoszki zaczęła się od nauki języka francuskiego, potem wiodła przez Erasmusa w Paryżu i dyplom Uniwersytetu w Tours w ramach Szkoły Prawa Francuskiego na Uniwersytecie Łódzkim, aż po francuski egzamin CAPA umożliwiający wykonywanie zawodu adwokata we Francji. Mówi, że we Francji nauczyła się "otwartości, ciekawości i chęci zdobywania wiedzy". Posłuchajcie, co jeszcze ma nam do powiedzenia.



Czy wiecie, że Minister Klimatu, dr Michał Kurtyka, jest absolwentem studiów inżynierskich w Ecole Polytechnique w Paryżu? W rozmowie opowiedział nam, jak bardzo wszechstronne i rozwijające są to studia. Zachęca, aby wybrać Francję ze względu na metodykę francuskiego nauczania, potencjał języka francuskiego w globalnym świecie i relacje gospodarcze łączące Polskę i Francję. To już ostatni film z cyklu portretów absolwentów studiów i staży we Francji. Mamy nadzieję, że znaleźliście w nich wiele inspiracji!




 

Przydatne strony