Konkurs „Goût de France” w ZSGH przy ul. Majdańskiej w Warszawie

12 marca
2018
Warszawa

Konkurs „Goût de France” promuje młode talenty i przyszłych kucharzy:
w poniedziałek 12 marca 20 uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z ulicy Majdańskiej w Warszawie stanęło do wewnętrznego konkursu o najlepiej przyrządzone danie. W tym celu organizatorzy zaproponowali typową dla kuchni francuskiej potrawę: kaczkę w pomarańczach.


W skład jury weszli: Stanislas Pierret, Dyrektor Instytutu Francuskiego w Polsce, Philippe Le Félic, Szef kuchni rezydencji Ambasadora Francji (który przygotował przepisy tych potraw), Robert Noceń – Sekretarz generalny Carrefour Polska – sponsora, który dostarczył składniki do przyrządzenia dań konkursowych, Jean-Louis Buer, Radca ds.  rolnych w Ambasadzie Francji, Arkadiusz Wilamowski, szef kuchni restauracji francuskiej Chłodna 15 by Wilamowski; oraz Dyrektor szkoły Anna Chylińska. Jury przystąpiło do degustacji przygotowanych przez uczniów potraw i uznało, że wszystkie były bardzo udane. Następnie wyróżniło dwóch uczniów, którzy zostaną zaproszeni 21 marca do kuchni rezydencji Ambasadora Francji, by tam włączyć się w przygotowania do wieczornej kolacji.

Na zakończenie Dyrektor Instytutu Francuskiego w Polsce wręczył wszystkim uczestnikom dyplomy poświadczające, że są obiecującymi talentami, przyszłością kulinarnej Polski.

Laureaci konkursu: Anna Przasnyska i Patrycja Popowska. 
 
 

 
 

Wydarzenia w Twoim mieście


19
września

Przydatne strony