TV5MONDE: TYDZIEŃ SMAKU

od 01 października
2017
do 31 października
2017
Od 9 do 15 października Tydzień smaku 2017! TV5MONDE przygotowało najlepsze kąski: spotkania z szefami kuchni, wyborne francuskie dania i produkty, powrót wielkiego konkursu cukierników « Kto zostanie najlepszym cukiernikiem? ». Smakowita, październikowa podróż kulinarna w TV5MONDE.

QUI SERA LE PROCHAIN GRAND PÂTISSIER ?
W soboty o 21.00
Po sukcesie 3 sezonu, na antenę TV5MONDE powraca konkurs cukierników jeszcze smaczniejszy niż poprzedni! Dziewięciu kandydatów będzie ubiegać się o tytuł najlepszego cukiernika.

UNE ÉCOLE DE CUISINE POUR REBONDIR :
LE PARI AMBITIEUX DU CHEF THIERRY MARX
Poniedziałek 9 października o 21.00
Szef Thierry Marx staje się sławny, gdy zostają mu przyznane dwie gwiazdki Michelin’a. Ponieważ sam miał trudne dzieciństwo, chce pomagać młodym umożliwiając im nieodpłatną naukę w swojej szkole. 35 uczniów, przez trzy miesiące, będzie musiało poddać się żelaznej dyscyplinie i podporządkować intensywnemu rytmowi pracy.

LES ARTS DE LA TABLE
Środa 11 października o 12.30
Sztuka stołu stała się obiektem zainteresowania designerów i kreatorów. Wprowadzają nowe materialy i nowe wzory, śmiało łączą inowację i wyszukany design stanowiące kwintesencją francuskiego stylu.

SŁODYCZE WCZORAJ I DZIŚ ST
• Makaroniki Ladurée
• Tarty Tatin
• Cukiernia Stohrer
Z Christophe Michalakiem, mistrzem cukiernikiem.

NIECH ŻYJE CZEKOLADA !
• Salon czekolady
• « À la mère de famille », najstarsza wytwórnia czekolady w Paryżu
• Historia czekolady ukoronwanej w czasach Ludwika XV

JEDEN SER, JEDNA OPOWIEŚĆ
• Camembert, ulubiony ser Francuzów
• Korsykański ser kozi
• Ser Comté z fortu Rousses

W SKÓRZE WIELKICH SZEFÓW
• Jeden dzień z Jean-François Piège
• « Le Procope »: najstarsza kawiarnia w Paryżu
• Pojawienie się rosyjskiego serwisu nakładania dań, w serwisie
francuskim dania jadało się letnie lub wręcz chłodne

Visites Privées, w środy 11 i 18 października o 14.00

Przez cały rok…
Od poniedziałku do piątku 10.30
Poniedzialek: Péché Gourmand
Wtorek: Le Goût du Pays
Środa: Épicerie Fine
Czwartek: L’épicerie
Piątek: Al Dente

CZY WIECIE, ŻE ?
- Rogalik, symbol francuskiego cukiernictwa pochodzi z Wiednia a do Francji trafił dopiero w 1770
roku dzięki królowej Marii Antoninie.
- W 2017, 27 restauracji francuskich otrzymało 3 gwiazdki przewodnika Guide Michelin, co dajeFrancji 2 miejsce w ilości nagrodzonych restauracji na świecie oraz 1 miejsce w Europie (2 miejsce
zajmują Niemcy z 11 restauracjami z 3 gwiazdkami).
- Najlepsze francuskie przepisy znajdziecie na: europe.tv5monde.com

Wydarzenia w Twoim mieście


15
grudnia

Przydatne strony